Onzichtbare beugel: Invisalign

Onzichtbare beugel: Invisalign®

Onzichtbare beugel: Invisalign®

U kunt terecht bij een van de gespecialiseerde tandartsen van Apollo – tandartsen voor orthodontie voor een eerste consult. De tandarts zal samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn, hoelang u de beugel moet dragen en wat de kosten zijn.

Of lees meer over:

  • Voordelen van een onzichtbare beugel
  • Kosten
  • Intake & behandeling
  • Werking van de Invisalign®
  • Onze tandartsen

Wat is Invisalign®?

De Invisalign®-behandeling is één van de nieuwste manieren om uw gebit recht te zetten. Met behulp van digitale 3D-beeldvormingstechnologie maakt de tandarts voor orthodontie meerdere onzichtbare bitjes (ook wel aligners genoemd). U draagt iedere aligner ongeveer twee weken, voordat het vervangen wordt door het volgende onzichtbare bitje. Op deze manier worden uw tanden steeds een stukje verder naar de vooropgestelde eindpositie geduwd. De behandelingsduur en het aantal bitjes zijn afhankelijk van uw beginsituatie en het gewenste eindresultaat. De tandarts kan u hier van tevoren een schatting van geven.

Voordelen van een onzichtbare beugel

Een van de grote voordelen van de Invisalign® is natuurlijk dat de beugel volledig transparant is. Op het eerste gezicht zal niemand zien dat u een beugel draagt. Dit is niet het enige voordeel van deze innovatieve onzichtbare beugel. De Invisalign®:

  • Zorgt dat uw tanden weer recht komen te staan

De beugel helpt u om een mooi en recht gebit te krijgen. U zult in no time weer vol zelfvertrouwen kunnen lachen.

  • Is eenvoudig schoon te houden

De beugel is uitneembaar en dus eenvoudig schoon te houden. U hoeft hem alleen maar af te spoelen onder de kraan en de moeilijk bereikbare plekken te poetsen met uw tandenborstel.

  • Zit zeer comfortabel

De Invisalign® corrigeert geleidelijk de stand van uw tanden. U heeft in het begin dus niet dat trekkende gevoel zoals bij een reguliere beugel. In het begin zal de beugel nog wel wat onwennig zijn, maar u bent er na enkele dagen aan gewend.

  • Toont het resultaat van tevoren

Dankzij de unieke 3D-technologie kunt u het eindresultaat van tevoren bekijken. Wij lichten iedere stap uit, zodat u precies weet hoe uw tanden eruitzien bij de verschillende aligners.

Daarnaast kunt u met de onzichtbare beugel van Invisalign® zorgeloos sporten en u kunt gewoon alles blijven eten. De uitneembare, onzichtbare beugel corrigeert uw tanden met minimale impact op uw dagelijks leven.

De kosten van de Invisalign®

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de duur van de behandeling. In een eerste consult met de tandarts voor orthodontie zal duidelijk worden hoe de situatie in uw mond is en hoelang u de beugel moet dragen. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld en worden de uiteindelijke kosten duidelijk.

Vergoeding zorgverzekering

Zorgverzekeraars zien de Invisalign® als een cosmetische keuze en niet als een medische noodzaak. Veel verzekeraars bieden dan ook geen vergoeding aan voor de onzichtbare beugel. Wanneer u aanvullend verzekerd bent voor orthodontie, dan kunt u de consultkosten wel vergoed krijgen. De techniekkosten van de Invisalign® komen vrijwel altijd voor eigen rekening. Deze kosten zijn helaas het grootste deel van de uiteindelijke rekening.

Er zijn bepaalde verzekeraars die, bij medische noodzaak voor orthodontie, de Invisalign® vergoeden. Ga hiervoor in gesprek met uw zorgverzekeraar. Neem contact op met Apollo – tandartsen voor orthodontie wanneer u meer informatie nodig heeft voor een mogelijke vergoeding.

De intake & de behandeling

Het behandeltraject begint altijd met een intakegesprek bij onze tandarts voor orthodontie op de Apollolaan 174 te Amsterdam.

1. Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreekt de tandarts voor orthodontie uw wensen en verwachtingen met u. Vervolgens wordt de situatie in uw mond bekeken en bepaalt de tandarts hoe de Invisalign® u kan helpen om weer een mooi en recht gebit te krijgen.

2. Behandelplan

Op basis van de informatie uit het intakegesprek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. In dit plan staat hoe vaak u terug moet komen voor een controle, hoelang u de onzichtbare beugel moet dragen en wat de kosten zijn voor het volledige traject. Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan, dan gaan we van start.

Als aanvulling krijgt u van Invisalign® een simulatie van het volledige behandeltraject. U ziet dan precies hoe uw tanden en kiezen gaan bewegen om tot een prachtig gebit te komen.

3. Onzichtbare beugel maken

De tandarts voor orthodontie maakt een afdruk van uw gebit. Dit gebeurt met een afdruklepel of met een moderne mondscanner. We maken meerdere beugels op maat op basis van de afdruk. U draagt elke beugel ongeveer twee weken voordat hij wordt vervangen door de volgende in de reeks. Met elke nieuwe beugel bent u een stapje dichter bij het gewenste eindresultaat.

4. Plaatsing van de beugel

De tandarts neemt contact met u op wanneer de beugel klaar is. Tijdens een consult in een van onze tandartspraktijken bekijken we of de beugel goed zit. We laten u zien hoe u de onzichtbare beugel in-en uitklikt en hoe u de Invisalign® schoonmaakt.

5. Periodieke controle

U heeft elke maand een afspraak voor een periodieke controle. Tijdens de controle bekijken we of de voortgang verloopt zoals verwacht en of de behandeling zonder problemen verloopt. Het kan zijn dat de tandarts ook enkele drukpunten moet wijzigen in de Invisalign®.

6. Na de behandeling

De Invisalign® is een vrijwel onzichtbare manier om tanden recht te zetten. Op basis van de huidige situatie en het gewenste resultaat wordt er een reeks onzichtbare beugels gemaakt. Elke volgende beugel in de reeks zorgt ervoor dat u een stap dichter bij het gewenste eindresultaat komt. Hoeveel onzichtbare beugels er nodig zijn en hoelang uw behandeling duurt, is afhankelijk van uw wensen en de staat van uw gebit.

Invisalign® onzichtbare beugels verplaatsen de tanden via een reeks nauwkeurig gecontroleerde bewegingen. De Invisalign® beugels controleren niet alleen de beweging van de tanden, maar houden ook rekening met de timing. In elke fase kunnen slechts enkele tanden bewegen. Deze methode zorgt ervoor dat u minder last heeft van de Invisalign® beugel dan van een reguliere beugel.

Veelgestelde vragen

IS DE INVISALIGN BEHANDELING PIJNLIJK?


Sommige mensen ervaren een drukkend gevoel wanneer ze de beugel dragen. Dit komt meestal voor wanneer u een nieuwe aligner gebruikt. Dit is normaal en juist een teken dat de beugel zijn werk doet. Het drukkende gevoel gaat vaak na een paar dagen over.

HOE LANG DUURT EEN BEHANDELING MET INVISALIGN?


De duur van de behandeling is vergelijkbaar met die van een normale beugel. Dit betekent dat het vooral afhankelijk is van de beginsituatie en het gewenste eindresultaat. In een consult kan de tandarts voor orthodontie u meer vertellen over hoelang u de beugel moet dragen.

KAN IK ALLES ETEN EN DRINKEN MET EEN INVISALIGN BEUGEL?


Dat kan. In tegenstelling tot een traditionele beugel kan de Invisalign beugel eenvoudig uit de mond genomen worden om te eten en te drinken. Er zijn dus geen beperkingen in wat u kunt eten of drinken.

HOELANG MOET IK DE INVISALIGN BEUGEL ELKE DAG DRAGEN?


Ons advies is om de Invisalign beugel minimaal 22 uur per dag te dragen. Hoe langer u de beugel draagt, hoe sneller de behandeling gaat.