FAQ – HEEFT U EEN VRAAG?

Wat is de beste leeftijd om met een beugel te beginnen?


Tussen de acht en dertien jaar. De meeste orthodontie behandelingen starten wanneer u nog in de groei bent. In sommige gevallen is het beter om al wat eerder te beginnen, zelfs nog voor het wisselen. Dit kan de tandarts voor orthodontie het beste inschatten. Bij twijfel kan er altijd een afspraak voor een consult gemaakt worden. Ook volwassenen zijn bij ons van harte welkom voor een beugel.

Hoe lang duurt een behandeling?


Een gemiddelde behandeling duurt twee jaar. De duur van de behandeling hangt af van de beginsituatie, de eventuele groei en hoe goed de beugel gedragen wordt.

Wat kost een beugelbehandeling?


Gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500. Dit is afhankelijk van de duur en de soort behandeling. De kosten zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Orthodontie wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, zoals bij een hazenlip, vergoed uit de basisverzekering. Orthodontie voor kinderen kan aanvullend verzekerd worden. Gelukkig bestaan daarvoor goede mogelijkheden. Ook volwassenen kunnen zich voor orthodontie behandelingen verzekeren, maar soms is sparen en zelf betalen voordeliger.

De tandarts voor orthodontie is verantwoordelijk voor mijn beugel, toch?


Helaas niet, u bent zelf verantwoordelijk voor de beugel, hij is echt van u. Wij voeren de controles uit en zorgen dat alles volgens plan blijft lopen. De cliënt zorgt er zelf voor dat de instructies worden opgevolgd, de afspraken worden nagekomen en dat de beugel heel blijft.

Ik heb het gevoel dat mijn tanden loszitten, klopt dat?


Ja! Een beugel duwt tegen uw tanden en kiezen en verschuift ze zo naar de goede plek. Het is daarom heel normaal dat uw tanden iets los gaan zitten. Dit is zelfs een goed teken: uw beugel verricht dan goed werk. Na een paar weken gaan uw tanden en kiezen vanzelf weer vast zitten.

Mijn spalk zit los, wat nu?


Neem contact op met de tandarts voor orthodontie die de spalk geplaatst heeft om de spalk weer vast te laten zetten. Draag uw nachtbeugel extra om tandverplaatsing te voorkomen. Als u last heeft van de prikkende spalk kunt u deze bedekken met was. Trek de spalk er niet helemaal uit. Als de spalk er helemaal uit is moet er een hele nieuwe spalk gemaakt worden en dit brengt de nodige kosten met zich mee.

Er zit een slotje los, maar kan dat zomaar?


Een los slotje (ook wel bracket genoemd) kan irritaties aan uw wangen of tong veroorzaken. Daarom kunt u de losse bracket het beste afdekken met een bolletje was. Draag in ieder geval geen elastieken meer om de losse bracket. Als de bracket helemaal loszit, mag u deze voorzichtig proberen te verwijderen. Neem bij een losse bracket altijd contact op met de praktijk voor het plannen van een reparatieafspraak. Ook als u binnenkort al een afspraak bij de praktijk hebt staan. Vermeld hierbij dat u een losse bracket heeft. De praktijk moet namelijk extra tijd plannen voor het plaatsen van een nieuwe bracket. Gebeurt het vaak? Dan gaan we kijken wat de oorzaak is, daar kunnen kosten aan verbonden zijn.

Oh nee, een attachment of een button is eraf, wat moet ik doen?


Geen probleem, de aligner doet nog steeds zijn werk. Zijn er meer dan twee attachments los of hebben we de beugel net geplaatst? Laat het ons weten. We zullen kijken wanneer we deze terug kunnen plaatsen en wat de oorzaak is. Wanneer de button eraf is, stop dan met het dragen van de elastieken en bel de praktijk. We zullen de button terug moeten plaatsen zodat u weer verder kunt met het dragen van de elastieken.

Ik kan toch alles eten?


Bijna alles! We raden af om kleverig snoep te eten, kauwgom, frisdranken, kleurstoffen en harde etenswaren. Uiteraard blijft er nog genoeg over wat u wel mag eten! We willen graag dat de beugel heel en mooi blijft.

Ik heb een Hyrax en er ontstaat ruimte tussen mijn voortanden!


De Hyrax doet precies wat hij moet doen. Als u klaar bent met het dragen van de Hyrax zorgen we dat deze ruimte weer dicht wordt gemaakt.