Plaatbeugel

Plaatbeugel – Apollo – Tandartsen voor orthodontie

Een prachtig recht gebit met een plaatbeugel. Lees hier wanneer wij deze beugel adviseren en hoe de behandeling met een plaatbeugel bij Apollo orthodontie verloopt.

Plaatbeugel

De plaatbeugel is een uitneembare beugel en wordt vaak gebruikt voor kleine tandcorrecties. Ook kunnen we u aanraden de beugel ’s nachts te dragen als retentieplaat, wanneer uw tanden mooi recht staan na het dragen van een ander type beugel zoals een slotjesbeugel. U leest hier meer over de plaatbeugelbehandeling bij Apollo – tandartsen voor orthodontie en wanneer het dragen van dit type beugel nodig is.

Waarom een plaatbeugel?

Deze uitneembare beugel bestaat altijd uit een plaatje van kunsthars met daaraan haakjes, een metalen draad en in sommige gevallen een schroef. Er zijn drie verschillende situaties waarbij wij een plaatbeugel adviseren. Lees hier meer over in onderstaande tabel:

Type plaatbeugelGebitssituatieWerking
ExpansieplaatTe smalle bovenkaak bij jonge kinderen
(5 tot 10 jaar).
In de kunstharsplaat zit een schroef waarmee de tandarts de plaat langzaam breder maakt. Hierdoor wordt de bovenkaak langzaam breder.
‘Standaard’
plaatbeugel
Een of enkele scheve tanden.De metalen draad die aan de plaat bevestigd zit, oefent druk uit op de tanden waardoor deze recht gaan staan. De tanden worden door deze beugel niet verschoven.
RetentieplaatBehoud van recht gebit na orthodontiebehandelingDoor deze beugel ’s nachts te dragen, blijven de tanden ook na een orthodontiebehandeling recht staan.

Orthodontie bij Apollo

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een tandarts voor orthodontie uw wensen en krijgt u informatie over de kosten en verwachte resultaten. Een plaatbeugel maakt vaak onderdeel uit van een orthodontiebehandeling met meerdere beugels. Bij Apollo plaatsen wij ook de volgende type beugels:

  • Onzichtbare beugel
  • Slotjesbeugel
  • Buitenbeugel
  • Myobrace

Plaatbeugel: de behandeling

Wanneer u een plaatbeugel nodig heeft, bestaat de behandeling na het intakegesprek altijd uit de volgende drie stappen:

Stap 1: vooronderzoek

Na het eerste consult verzamelen wij tijdens het vooronderzoek alle informatie die we nodig hebben om een beugel op maat te maken. We maken (röntgen)foto’s en een gipsafdruk van het gebit en sturen deze naar het tandtechnisch laboratorium. Na een paar weken is de beugel klaar en nodigen wij u uit voor een pasafspraak. Wanneer u dit wilt, is het mogelijk om het intakegesprek en vooronderzoek te combineren in één afspraak.

Stap 2: passen

Tijdens deze afspraak wordt de plaatbeugel gepast. De tandarts voor orthodontie test of de beugel strak genoeg zit en kan deze eventueel nog wat bijslijpen. Ook leggen wij tijdens deze afspraak uit hoe vaak u de beugel moet dragen en welk onderhoud deze nodig heeft.

Stap 3: controles

Gemiddeld moet u één keer per maand langskomen voor een controleafspraak. Tijdens deze afspraak stelt de tandarts de beugel opnieuw af en wordt de voortgang van de beugelbehandeling in de gaten gehouden.

De prijs van een plaatbeugel

De kosten van een orthodontiebehandeling met een plaatbeugel kunnen erg verschillen doordat deze sterk afhankelijk zijn van wat er nodig is voor uw gebit, met name de lengte van de gehele behandeling. Maak vrijblijvend een afspraak voor een consult. Tijdens deze afspraak ontvangt u informatie over uw persoonlijke behandelplan en bijbehorende kosten.

Veelgestelde vragen plaatbeugel

Lees hieronder meer over een aantal vragen die ons vaak gesteld worden over de plaatbeugel:

Doet de plaatbeugel pijn?


Wanneer u begint met het dragen van de plaatbeugel, voelen de tanden vaak gevoelig aan en ervaren cliënten een zeurderige pijn. Na elke controle afspraak, wanneer de tandarts de beugel iets heeft aangedraaid, komt dit gevoel weer terug. Probeer bij pijn de beugel toch zo veel mogelijk te dragen: de pijn verdwijnt dan sneller.