Slotjesbeugel

Slotjesbeugel

Prachtige, rechte tanden met een slotjesbeugel. Gemiddeld duurt een slotjesbeugelbehandeling 2 tot 3 jaar. De beugel blijft tijdens de gehele behandeling zitten en noemen we daarom ook wel een vaste beugel. Laat uw tanden rechtzetten met een slotjesbeugel bij Apollo – tandartsen voor orthodontie en geniet van:

  • Een prachtig recht gebit
  • Een behandelplan op maat
  • Verbetering van kauwfunctie

Waarom een slotjesbeugel

Een vaak gehoorde en belangrijke reden voor de plaatsing van een slotjesbeugel is de wens om een recht gebit te hebben. Maar ook wanneer u niet goed kunt bijten, kauwen en praten kan een slotjesbeugel uitkomst bieden. Met een recht gebit gaat dit namelijk altijd beter. Ook is een recht gebit makkelijker schoon te houden waardoor u bijvoorbeeld minder snel gaatjes krijgt.

Beugelbehandelingen

Voordat we bij Apollo – tandartsen voor orthodontie een slotjesbeugel plaatsen, bespreken we in een eerste consult altijd uw wensen. Onze tandarts voor orthodontie beantwoordt al uw vragen en neemt met u de verschillende mogelijkheden door. Zo kunt u in onze praktijk ook terecht voor het laten plaatsen van andere beugels waaronder een:

  • Onzichtbare beugels van Invisalign
  • Plaatbeugel
  • Buitenbeugel
  • Myobrace
  • Hyrax expansiebeugel

Nadat u samen met uw tandarts voor orthodontie een keuze heeft gemaakt voor de meest geschikte beugel voor u of uw kind, ontvangt u aan het einde van het consult een persoonlijk behandelplan en een overzicht van de kosten van de slotjesbeugelbehandeling.

Slotjesbeugel: de behandeling

Nadat u heeft gekozen voor de slotjesbeugel bestaat het traject uit de volgende stappen:

Stap 1: vooronderzoek

Voordat we de slotjesbeugel plaatsen, onderzoekt de tandarts voor orthodontie de conditie van de tanden en het tandvlees. Ook maken we röntgenfoto’s en een gipsafdruk van uw tanden.

Stap 2: plaatsing

Tijdens deze afspraak plaatsen we slotjes, deze noemen we ook wel brackets, op uw tanden. De slotjes verbinden we met elkaar met een draad die we vastzetten met elastiekjes op de slotjes. Elke tand polijsten we en plakken we met een speciale lijm op de tand. Het plaatsen van slotjes op zowel de onder- als boventanden duurt ongeveer twee uur. Ten slotte wordt de draad geplaatst die de slotjes met elkaar verbindt. Afhankelijk van het type beugel wordt de draad met elastiekjes of klepjes aan de slotjes vastgezet.

Stap 3: controles

Nadat de beugel is geplaatst is het belangrijk dat u elke vier tot zes weken langskomt voor een controle. Tijdens deze controle afspraken kijken het team naar de progressie van de behandeling en de mondhygiëne. Telkens wanneer uw tanden voldoende zijn opgeschoven, vervangen we de draad en elastiekjes indien nodig.

Tarieven slotjesbeugel

De totale prijs van de behandeling hangt af van de huidige stand van uw tanden en de tijd die nodig is om de tanden te verschuiven. Tijdens het bespreken van het behandelplan kan onze tandarts voor orthodontie u een prijsindicatie geven. Gemiddeld duurt de behandeling twee tot drie jaar.

Veelgestelde vragen

De slotjesbeugel is de meest voorkomende beugel bij kinderen. U leest hier een aantal veel gestelde vragen over deze behandeling:

Doet een slotjesbeugel pijn?


Het plaatsen van een slotjesbeugel doet geen pijn. Wel zijn de tanden vlak na plaatsing of na een controleafspraak (als de draden en elastiekjes worden vervangen) soms gevoelig. Dit geeft dan ook bij het begin van de behandeling een vervelend gevoel tijdens het eten of tandenpoetsen. Dit duurt meestal ongeveer een week. Hierna zijn de tanden en kiezen eraan gewend. Kleine wondjes in de mond door de slotjes zorgen soms ook voor irritatie en pijnklachten. Gelukkig verdwijnen deze wondjes vaak snel weer.