Buitenbeugel

Bij kinderen van acht tot veertien jaar kan de stand van de kaken gecorrigeerd worden met een buitenbeugel. Hierdoor passen de kaken beter op elkaar en ontstaat er ruimte voor alle tanden en kiezen in de bovenkaak. Deze beugelbehandeling duurt gemiddeld twee tot vier jaar en wordt vaak gecombineerd met andere beugels. Op deze pagina leest u meer informatie over deze orthodontiebehandeling bij Apollo – tandartsen voor orthodontie.

Wanneer adviseren wij een buitenbeugel?

Als er te weinig ruimte is voor alle tanden in de bovenkaak, zorgt een buitenboordbeugel voor meer ruimte voor alle tanden en kiezen. Hiermee wordt voorkomen dat er op een later moment, wanneer alle tanden en kiezen doorkomen, iets getrokken moeten worden. Ook is de buitenbeugel geschikt voor het corrigeren van een overbeet, waardoor een evenwichtiger gelaat en profiel ontstaat. Ook verbetert de kauwfunctie wanneer de boven- en onderkaak beter op elkaar passen.

Hoe ziet de buitenboordbeugel eruit?

De buitenbeugel bestaat uit een nekband, beugel en ringetjes om de grote kiezen in de bovenkaak. Aan de ringetjes zitten buisjes waar de beugel ingeschoven wordt. Buiten de mond is de beugel verbonden aan een nekband waardoor er druk uitgeoefend wordt op de bovenkaak. In de nekband zit altijd een veiligheidssysteem dat losschiet wanneer er plotseling hard aan de beugel wordt getrokken.

Kosten van een buitenboordbeugel

Tijdens een eerste consult kan de tandarts u meer vertellen over de kosten van een buitenbeugel. Naast de aanschafkosten speelt de duur van de gehele behandeling een rol in de totale prijs van de buitenboordbeugel: naarmate uw kind de buitenbeugel langer draagt, zijn er meer controleafspraken nodig. Voorafgaand aan de behandeling stelt de tandarts altijd een persoonlijk behandelplan voor uw kind op en ontvangt u een begroting en kostenindicatie. Houd er wel rekening mee dat het effect van de behandeling afhankelijk is van het aantal uren per dag dat uw kind de beugel draagt.

Verloop van de behandeling

Voordat de beugel geplaatst wordt, vindt er altijd een eerste consult plaats waarbij u meer informatie ontvangt over de kosten en behandeling. Na deze afspraak komt u samen met uw kind langs voor het maken van (röntgen)foto’s en een gipsafdruk. Er wordt een afspraak gemaakt om het behandelplan te bespreken. De afspraak hierna wordt de beugel geplaatst en vervolgens wordt uw kind elke vier tot zes weken uitgenodigd voor een controleafspraak. Tijdens de controleafspraken controleren wij de voortgang en wordt de beugel opnieuw afgesteld.

Pijn tijdens de behandeling

Voordat de beugel geplaatst wordt, is het vaak nodig om enkele dagen elastiekjes tussen de kiezen te plaatsen zodat er wat ruimte ontstaat rondom de kiezen. Bij veel kinderen geeft dit een onprettig gevoel, maar het is niet echt pijnlijk. Gelukkig gaat dit altijd na een paar dagen weer over en kunnen de ringetjes dan eenvoudig om de kiezen heen worden geschoven. Ook na controleafspraken ontstaat er vaak enkele dagen gevoeligheid, doordat de beugel weer strakker is gezet.

Dragen van een buitenbeugel

Voor het behalen van een optimaal resultaat is het belangrijk dat de buitenbeugel minimaal zestien uur per dag wordt gedragen. Dit betekent voor kinderen doorgaans dat zij de beugel dragen buiten schooltijd. De beugel wordt ook gedragen tijdens het slapen en gaat alleen uit tijdens het eten, tandenpoetsen en sporten. Wanneer uw kind de beugel een dag minder heeft gedragen, is het goed om de uren te compenseren op een andere dag.

Poetsen met een buitenbeugel

Het is belangrijk om de kiezen en ringen goed te poetsen. Op deze plekken hecht zich namelijk makkelijk plak. Uiteraard krijgt u instructies voor het schoonhouden van de beugel. Gebruik ragertjes als het lastig is om de kiezen goed te bereiken. De beugel zelf moet dagelijks schoon worden gemaakt met water en zeep en een washandje. De nekband kan af en toe mee gewassen worden in de wasmachine. Hoe u dit het beste kunt doen, leggen we u uit. Zo is het belangrijk om eerst de module te verwijderen.